Sunt schema therapist, psihoterapeut cognitiv-comportamental, trainer autorizat, acreditata în tehnica brainspotting.
Terapia schemelor este o abordare terapeutica complexa ce a venit in completarea psihoterapiei cognitiv-comportamentale, utilizând elemente din multiple alte forme de psihoterapie. Schema reprezinta un pattern pe care persoana îl impune asupra realității cu scopul de a o explica si pentru a-si putea ghida răspunsurile.
O bună parte din scheme se dezvolta in copilărie ca rezultat al experientelor negative de zi cu zi ce apar in relația copilului cu figurile de atașament, rezultând din nesatisfacerea adecvata a nevoilor emoționale de baza ale copilului. Persoana intra cu schemele si in viata adulta, chiar daca nu mai sunt aplicabile.
DESPRE BRAINSPOTTING
Tehnica brainspotting reprezinta un instrument neurobiologic menit sa vina in sprijinul vindecării de somatizări. După cum spune si Gabor Maté in cartea ,,Când corpul spune nu: costul stresului ascuns’’:
Când nu acorzi atenție semnalelor emoționale, corpul tău spune: ,,OK, iată câteva semnale fizice pentru tine’’. Dacă nici lor nu le acorzi atenție, atunci într-adevăr te afli într-o mare dificultate.
Colaborez de 5 ani cu o clinică de nutriție (Smart Nutrition) unde ofer sprijin terapeutic persoanelor care doresc să slăbească; cu probleme de mâncat pe fond emoțional; mâncat compulsiv; bulimii sau anorexii. Am construit multiple instrumente terapeutice menite sa ajute clienții sa descopere cum au ajuns sa dezvolte o relație nesănătoasa cu mâncarea pentru ca ulterior sa pună bazele unui stil de viata sănătos.
In 2022 am lansat ,,Jurnalul Mamei – Aventurile unei femei in primul an de maternitate’’. A fost conceput special pentru tinere mame cu scopul de a le oferi un sprijin real într-o etapa a vieții in care au loc multiple schimbări majore, atât in cadrul familiei, cat si al cuplului. El reprezinta un instrument de autocunoaștere si dezvoltare personala ce se desfășoară pe parcursul unui an.
Actul de a scrie in jurnal reprezinta un moment pe care ți-l dedici ție, o pauza de autodescoperire. Astfel ajungi sa integrezi experienta de zi cu zi, ii dai un sens, o lași apoi sa treacă pentru a face loc noilor experiente, fără a rămâne blocata in trecut sau pierduta într-un viitor probabil. Poți ajunge sa conștientizezi diferite pattern-uri autodistructive, sa le descoperi originile si motivul pentru care ai ajuns sa le implementezi pentru ca ulterior sa iți faci un plan de a ieși din ele deoarece te împiedica sa trăiești liber.
Oricine poate beneficia de pe urma psihoterapiei. Psihoterapeutul poate fi un sprijin real in momente cruciale in care ai nevoie de un stâlp sigur ce te susține in procesul tău de autodescoperire.
***
Din anul 2022, psihoterapeut Anca Nicoiu-Șuteu este un important contribuitor al platformei medicale Doctor MiT.