Clinica Doctor MiT - Biotehnologie aplicată
Caută
Close this search box.

Psihoter. Anca Nicoiu – Suteu

Sunt schema therapist, psihoterapeut cognitiv-comportamental, trainer autorizat, acreditata in tehnica brainspotting.
Terapia schemelor este o abordare terapeutica complexa ce a venit in completarea psihoterapiei cognitiv-comportamentale, utilizand elemente din multiple alte forme de psihoterapie. Schema reprezinta un pattern pe care persoana il impune asupra realitatii cu scopul de a o explica si pentru a-si putea ghida raspunsurile.

O buna parte din scheme se dezvolta in copilarie ca rezultat al experientelor negative de zi cu zi ce apar in relatia copilului cu figurile de atasament, rezultand din nesatisfacera adecvata a nevoilor emotionale de baza ale copilului. Persoana intra cu schemele si in viata adulta, chiar daca nu mai sunt aplicabile.

DESPRE BRAINSPOTTING

Tehnica brainspotting reprezinta un instrument neurobiologic menit sa vina in sprijinul vindecarii de somatizari. Dupa cum spune si Gabor Maté in cartea ,,Cand corpul spune nu: costul stresului ascuns’’ – ,,Cand nu acorzi atentie semnalelor emotionale, corpul tau spune: ,,OK, iata cateva semnale fizice pentru tine’’. Daca nici lor nu le acorzi atentie, atunci intr-adevar te afli intr-o mare dificultate.’’

Colaborez de 5 ani cu o clinica de nutritie (Smart Nutrition) unde ofer sprijin terapeutic persoanelor care doresc sa slabeasca; cu probleme de mancat pe fond emotional; mancat compulsiv; bulimii sau anorexii. Am construit multiple instrumeste terapeutice menite sa ajute clientii sa descopere cum au ajuns sa dezvolte o relatie nesanatoasa cu mancarea pentru ca ulterior sa puna bazele unui stil de viata sanatos.

In 2022 am lansat ,,Jurnalul Mamei – Aventurile unei femei in primul an de maternitate’’. A fost conceput special pentru tinere mame cu scopul de a le oferi un sprijin real intr-o etapa a vietii in care au loc multiple schimbari majore, atat in cadrul familiei, cat si al cuplului. El reprezinta un instrument de autocunoastere si dezvoltare personala ce se desfasoara pe parcursul unui an.

Actul de a scrie in jurnal reprezinta un moment pe care ti-l dedici tie, o pauza de autodescoperire. Astfel ajungi sa integrezi experienta de zi cu zi, ii dai un sens, o lasi apoi sa treaca pentru a face loc noilor experiente, fara a ramane blocata in trecut sau pierduta intr-un viitor probabil. Poti ajunge sa constientizezi diferite pattern-uri autodistructive, sa le descoperi originile si motivul pentru care ai ajuns sa le implementezi pentru ca ulterior sa iti faci un plan de a iesi din ele deoarece te impiedica sa traiesti liber.

Oricine poate beneficia de pe urma psihoterapiei. Psihoterapeutul poate fi un sprijin real in momente cruciale in care ai nevoie de un stalp sigur ce te sutine in procesul tau de autodescoperire.

***

Din anul 2022, psihoterapeut Anca Nicoiu-Suteu este un important contribuitor al platformei medicale Doctor MiT.